Uncategorized

Daras Rohani Khazain Nombor 5

Hazrat Maseeh Mau’ud alaihis salam menjelaskan:-

Saya menasihatkan anggota jemaatku bahawa jauhilah takbur kerana takbur itu sangat tidak disukai pada pandangan Allah Ta’ala. Tetapi mungkin kamu tidak memahami apa yang dimaksudkan dengan takbur. Jadi, fahamilah bahawa saya berkata-kata dengan ruh Tuhan.

Setiap orang yang memandang rendah terhadap saudaranya dengan beranggapan bahawa dia lebih berilmu, berkemahiran dan pakar dalam suatu bidang, maka itu adalah orang yang takbur, ini kerana dia tidak menganggap bahawa Allah Ta’ala adalah sumber segala ilmu dan kepandaian, dia meletakkan dirinya pada tempat yang tinggi. Adakah Tuhan tidak berkuasa untuk menjadikannya gila lalu memberikan akal kebijaksanaan kepada orang yang dianggapnya rendah.

Demikian juga orang yang menganggap diri mereka ada harta melimpah ruah dan ada kedudukan pangkat lalu memandang hina saudaranya, itu juga dikatakan sebagai takbur, ini kerana dia terlupa bahawa yang memberikan segala kedudukan pangkat itu adalah Allah Ta’ala, dan dia juga buta kerana tidak tahu Tuhan Maha Berkuasa memusingkan keadaan dalam sekelip mata sahaja, di mana dia menjadi orang yang begitu miskin hina dan saudara yang direndahkan itu diberikan kurnia harta benda oleh Allah.

Begitu juga orang yang bangga diri dengan keadaan tubuh badannya yang sihat, mempunyai kekuatan dan kecantikan. Dan dia memandang saudaranya dengan begitu hina dan memanggil dengan gelaran buruk, menceritakan keaiban tubuh badan saudaranya kepada orang lain, orang seperti itu juga takbur. Dan dia tidak mengetahui bahawa Allah Ta’ala dalam sekelip mata sahaja boleh mendatangkan keaiban pada tubuh badannya dengan keadaan yang lebih teruk dari saudara yang dianggapnya hina. Dan saudaranya itu diberikan berkat oleh Allah dengan kekuatan yang luar biasa. Ini kerana Allah Ta’ala melaksanakan apa yang Dia kehendaki.”

(Nuzul Maseeh, Rohani Khazain Jilid 18, halaman 402)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *