Uncategorized

FACEBOOK – Adakah benar-benar diperlukan?

Facebook telah menjadi satu obsesi antarabangsa. Kita mengatakan bahawa ia satu cara untuk “kekal berhubung” atau “bersosial dengan kawan-kawan”. Akan tetapi adakah ia benar-benar seperti itu?
 
Sekarang ini ia telah menjadi satu obsesi yang tidak sihat. Matlamat artikel ini adalah untuk menunjukkan bahawa anda TIDAK perlu kepada Facebook. Tanpa Facebook pun anda boleh berkembang maju!
Sebagai platform rangkaian sosial yang dilancarkan secara rasmi pada tahun 2004, ia meningkat dengan ketara sejak beberapa tahun ini dan hari ini, ia mempunyai lebih 901 juta pengguna di seluruh dunia. Tetapi apa yang menjadikan Facebook begitu popular, dan mengapa semakin ramai anak-anak muda mula menggunakannya ? Adakah ia kelihatan ‘cool’, atau adakah ia hanya untuk ‘kekal terus berhubung’ dengan saudara-mara yang jauh di sekitar dunia. Oleh kerana setiap individu mempunyai keperluan mereka sendiri,saya tidak akan menumpukan kepada perkara itu tetapi sebaliknya memberi tumpuan pada jenis kemudaratan Facebook. Sebab itu Khalifah kita menasihatkan orang Ahmadi [terutamanya anak-anak muda] agar berusaha mengelakkan penggunaan Facebook sejauh yang boleh.
Facebook adalah seperti rangkaian sosial yang lain di mana anda boleh memuat turun gambar, menambah ‘kawan’, menambah lokasi anda, biodata anda; tarikh lahir, tempat kelahiran, ibu bapa, keluarga, tempat tinggal semasa, semua yang boleh membantu sesiapa di luar sana mencari segala-galanya tentang anda, personaliti dan watak anda.
Sejak kenaikan populariti Facebook, anda akan melihat lebih banyak artikel berita yang diterbitkan, hari ini dan hari mendatang, berkenaan dengan kerosakan perkahwinan, gambar yang bocor, orang mengancam orang lain dan ugutan siber di kalangan orang lain. Bagi sesetengah orang, ini juga adalah isu ‘Apa yang terjadi jika XYZ melihat profil saya ..?’ Soalan saya kepada mereka, “mengapa meletakkan diri kamu ke dalam bahaya seperti ini? Ia ibarat membuka jalan dan peluang kepada perompak yang terkenal mengenai jenama baru, yang bersinar dan kemudian kita tidak mengharapkan mereka untuk mencurinya. Apabila telefon anda dicuri, kegagalan untuk mendapatkan semula telefon itu adalah 99.9%. Sama halnya dengan Facebook. Apabila akaun anda telah digodam, atau ‘rakan’ anda memuat turun foto anda, ia sukar sekali untuk diundurkan kembali.
Pada 31 Disember 2010, Hazrat Mirza Masroor Ahmad, Khalifatul Masih V (atba), dalam Khutbah Jumaat, dari Baitul Futuh London, menyentuh beberapa perkara mengenai Facebook. Beliau menjelaskan bahawa: Saya juga memberitahu secara individu supaya sangat berhati-hati dalam menggunakan Facebook kerana ia mempunyai banyak kesan buruk, khususnya kanak-kanak perempuan harus sangat berhati-hati.
Dalam Jalsah Salana Jerman, Hazrat Mirza Masroor Ahmad (atba) menegaskan lagi peranan Ahmadi dan bagaimana kita harus berusaha menjauhi perbuatan yang memalukan. Bercakap mengenai hubungan antarabangsa melalui media elektronik (iaitu Facebook) dan perbuatan yang berdosa, Huzoor (Atba) mengatakan: ‘… Hazrat Masih Mau’ud a.s datang untuk mengasaskan Jama’at, dan membawa orang jauh dari kehidupan yang berdosa ini. Jika orang-orang ini menggunakan media elektronik, atau perkara-perkara yang membawa mereka ke dalam hidup yang berdosa, maka orang ini telah melupakan matlamat asas jemaat.. ‘.
Seterusnya beliau menjelaskan lagi: “Facebook adalah suatu yang akan membawa anda ke arah kehidupan kotor, dan halangan antara rakyat, dan rahsia orang yang mudah terdedah, dan ia menggalakkan ketelanjangan dan kekasaran. … orang yang telah membuat laman web ini, telah sendiri berkata, bahawa saya membuat laman web ini supaya maklumat orang ramai benar-benar diketahui oleh orang lain … ‘. Huzur memberikan satu contoh: ‘…that is to say, if a person puts up his naked picture, that is right, and then welcome others to comment on it, is right too, Inna Lillah’.
Dalam syarat bai’at untuk menjadi seorang Ahmadi, seseorang hendaklah berjanji dalam syarat nombor 2, bahawa “Akan sentiasa menghindarkan diri dari segala perbuatan bohong, zina, pandangan berahi terhadap bukan muhrim, perbuatan fasiq, kejahatan, aniaya, khianat, mengadakan huru-hara, memberontak, serta tidak akan dikalahkan oleh hawa nafsunya meskipun bagaimana juga dorongan terhadapnya”. Dan dalam syarat nombor 6 juga berjanji bahawa “Akan berhenti dari adat yang buruk dan dari menurutkan hawa nafsu, dan betul-betul akan menjunjung perintah Al-Qur’an atas dirinya. Firman Allah dan sabda Rasul itu menjadi pedoman baginya dalam setiap langkahnya.
Sekarang jika seseorang tidak menahan diri dari penyalahgunaan Facebook, atau alat-alat elektronik yang serupa, maka mereka akan secara serius mengabaikan kedua-dua syarat yang digariskan oleh Al-Masih yang dijanjikan (as). 

Ada yang cuba menafikan bahawa Facebook yang digunakan dengan berhati-hati, dan hanya ‘diluluskan’ saudara-mara dan rakan-rakan dapat melihat data yang dimuat naik, bagaimana mungkin boleh dikatakan bahawa ia membawa ke arah najis dan jauh dari kebenaran?
Mari kita cuba lihat beberapa contoh. Memang adalah sifat manusia, setiap individu adalah berbeza, tetapi ada yang sentiasa mencari sesuatu alasan. Sementara di Facebook, berapa ramai orang yang boleh mengatakan bahawa mereka belum terdorong untuk ‘menambah kawan’ seseorang yang mereka rasa lucu, atau mungkin adalah selebriti, atau beberapa syarikat-syarikat fesyen yang mereka rasa mereka boleh melihat rekaan terbaru dan saham mereka.
Saya katakan bahawa menyemak reka bentuk pakaian baru dan aksesori tidak salah, ia hanya menjadi satu kesalahan apabila mula ‘menambah kawan’ kerana ia akan memberi mereka akses penuh kepada maklumat anda. Anda tidak tahu yang ia mengawal akaun itu, sama ada ia adalah syarikat sebenar atau hanya satu lagi akaun ‘palsu’. Walaupun anda tidak berniat membiarkan orang yang tidak dikenali mengakses maklumat anda, tetapi, dalam diam anda sebenarnya akan memberikan butir-butir dan gambar anda di mana anda membenarkan akses kepada akaun-akaun tersebut, sama ada selebriti atau syarikat.
Satu lagi kes iaitu proses memuat naik gambar di tempat pertama . Jika anda cenderung ke arah ‘menjaga hubungan’ dengan rakan-rakan anda, pasti tidak akan ada sebab mengapa anda ingin memuat naik gambar anda, kerana anda akan melihat mereka pada hari berikutnya, atau minggu depan. Saya pasti anda boleh menunjukkan kepada mereka menggunakan kaedah lain, bukannya memuat naik gambar mereka dalam talian dan mendedahkan diri anda kepada semua orang? Sebaliknya, terdapat banyak kes-kes di mana orang mendapati gambar mereka bocor disebabkan rakan-rakan mereka sendiri, walaupun pemantauan berhati-hati daripada akaun mereka. Hal ini juga hendaklah diperhatikan apabila ada orang lain mengambil gambar anda, mereka mempunyai HAK SEPENUHNYA ke atas gambar itu, dan terserah kepada mereka sama ada mereka ingin menerbitkannya dalam talian atau tidak. Jika itu berlaku, yang mana foto anda ada di sana , dan tidak kira sama ada anda hendak bertindak selepas itu, yang pastinya orang ramai telah pun dapat  melihatnya.
Dalam kes perempuan, ini bertentangan dengan peraturan ‘menjaga aurat’. Sebab itu ditegaskan bahawa Facebook mempunyai lebih banyak negatif daripada positif terutama kepada kaum wanita, oleh itu anak-anak muda kita, terutama perempuan [dan mereka yang mempunyai sedikit pengetahuan daripadanya] jangan mendedahkan diri mereka kepada tahap yang mana mereka sendiri menjadi terperangkap, kerana ada kes di mana kanak-kanak perempuan telah terperangkap. Dan jika anda ingin sangat ‘membuat penginapan’ di Facebook, jangan over expose diri anda.

Ini adalah untuk mengelakkan diri dari sebarang kejadian yang tidak diingini. Kita hendaklah yakin dua perkara pada masa yang sama dalam situasi faceebook ini. Ada orang berniat baik mengenali kita dan ada juga orang yang berniat jahat mengenali atau ‘request friend’ dengan kita. 
Jadi, berhati-hati dan berfikir dahulu sebelum memuat turun maklumat atau gambar peribadi adalah satu langkah yang bijak. Sekali lagi ditegaskan di sini, Facebook tidak dilarang atau diharamkan, tetapi lebih baik menghindari jika takut terjebak ke dalam keburukan dan fitnah.

Disediakan oleh: Salahuddin Bin Syed Ali

Sumber: Majalah Ismail (April-June 2012), Umar Mansoor.

7 Comments

 • Unknown

  Why man lowers himself towards sin so much. How can fear of God be generated? For this Divine knowledge is required, the greater one’s Divine knowledge the more one will fear God.

  Divine knowledge is central & it results in fear of God. When man has knowledge of something, he even fears & avoids tiny insects like the flea and mosquito etc.

  Then what is the reason that man is so audacious to go against the commandment of God, Who is All-Powerful, All-Knowing and All-Seeing and Master of the heaven and the earth!

 • Unknown

  But a sensible person who knows the snake will bite & kill shall never dare touch it. He will not even enter a house in which he knows there is a snake. Likewise when one knows that poison kills, he will never be foolhardy enough to taste it.

  In the same manner, one cannot avoid sin unless one believes it to be a deadly poison. This kind of conviction is not possible without true understanding and knowledge

 • Unknown

  Immunity to sin is only possible when man comes to have absolute faith in God. Indeed, the chief object of human life is none other than deliverance from the clutches of sin. Look, how a child is tempted to catch a snake for it fascinates him. He may even touch it

 • Unknown

  there are few assemblies these days which do not incline towards sin, be it TV or the internet or Facebook. In USA recently 600,000 Facebook accounts had to be closed because they had caused extreme anxiety)

 • Unknown

  One should pray to be protected against sin one should never let go of planning [regarding this] & should give up all gatherings & assemblies which promote sin & pray & be very aware that one can never be free from the tribulations that are destined for man without God’s help.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *