Uncategorized

Lembaran Tarbiyat 07

MUSLIM YANG SEBENAR
“Orang Islam ialah mereka yang membenarkan ayat ASLAMA WAJHAHUU LILLAAHI. Maksud WAJHAH ialah wajah, namun ia juga berkaitan dengan zat dan diri seseorang. Jadi, orang yang meletakkan segala kekuatannya kepada Allah, mereka itulah yang layak dikatakan sebagai Muslim yang sebenar. Saya teringat ada seorang Muslim menjemput seorang Yahudi untuk menerima Islam. Dan orang Muslim itu seorang yang tenggelam dalam kejahatan dan keburukan. Orang Yahudi itu berkata kepada orang Muslim fasik itu; Pertama sekali lihatlah diri kamu sendiri, jangan merasa bangga kerana dikatakan sebagai Muslim. Tuhan mahukan maksud daripada Islam, bukannya nama atau sebutan. Orang Yahudi itu menceritakan kisahnya: Saya telah meletakkan nama anak saya Khalid, tetapi keesokan harinya saya terpaksa menggali kubur untuknya. Jika nama itu ada berkat, kenapa anaknya mati. Jika ada orang Islam ditanya: Adakah kamu Islam? Maka jawablah: Alhamdulillah.”
“Jadi, ingatlah bahawa sebutan dan pengakuan tidak memberi makna apa-apa selagi amalan belum dilakukan. Hanya ucapan sahaja tidak ada nilainya di sisi Allah. Firman-Nya: KABURA MAQTAN ‘INDALLAAHI AN TAQUULUU MAA LAA TAF’ALUUN (As-Shaff:4).” (Malfoozaat Jilid 1, halaman 48) yakni Amat besar kebencian di sisi Allah bahawa kamu mengatakan apa-apa yang kamu tidak kerjakan.
KHIDMATI ISLAM
“Jika kamu hendak membantu dan mengkhidmati Islam, pertama sekali jadikanlah diri kamu bertakwa dan suci, yang mana dengan itu kamu akan datang dalam perlindungan Tuhan. Kemudian kamu akan mendapat hak untuk berkhidmat. Kamu melihat bahawa kekuatan luaran umat Islam sudah lemah, kaum lain melihat dengan pandangan benci dan hina. Jadi, jika kekuatan dalaman dan hati kamu pun turut lemah, anggaplah bahawa segala-galanya sudah berakhir.”
“Jangan jadikan akhlak dan cara hidup kamu mengotorkan Islam. Kejahatan orang Islam dan tidak beramal pada ajaran Al-Qur’an boleh mengotorkan Islam.”
“Ada orang Islam yang minum arak, kemudian muntah di sana-sini, orang Hindu dan Kristian mentertawakan mereka. Mereka bukan merugikan diri sendiri tetapi menjadikan Islam jadi bahan tertawaan.” (Malfoozaat Jilid 1, halaman 48)
FIKIRKANLAH TENTANG AKHIRAT
“Malang sekali, secara amnya kelihatan bahawa disebabkan suatu musibah yang datang, rasa sombong dalam diri manusia belum hilang. Saya berkata dengan benar, selagi kedegilan manusia belum jauh, rasa riak ini tidak hilang. Saya melihat manusia tidak bersedia untuk melakukan perdamaian dengan Tuhan. Dalam musim kemarau pun manusia tidak merasainya. Pada zaman awal, orang ramai merasa takut jika ada suatu fatwa dari Mekah dan Madinah, tetapi orang zaman sekarang tidak takut walaupun melihat musibah mendatang. Pada pendapat saya, selagi seseorang tidak rujuk dengan sempurna, takdir tidak akan berubah. LAA YUGHAIYIRU MAA BI QOUMIN HATTA YUGHAIYIRUU MAA BI ANFUSIHIM (Ar-Ra’ad:12) (Malfoozaat Jilid 1, halaman 96)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *